Wat is een Australian Labradoodle?


Het belangrijkste verschil tussen een Labradoodle en een Australian Labradoodle, zit in de manier waarop de honden gefokt worden. Een gewone Labradoodle is een kruising tussen een labrador en een poedel. Terwijl de oorsprong van een Australian Labradoodle uit een mix van hondenrassen bestaat. De rassen die “gebruikt” zijn om tot de ontwikkeling te komen zijn natuurlijk de labrador en de poedel, maar ook de Ierse waterspaniel, de curly coated retriever en de Amerikaanse en Engelse cocker spaniel.

Wat de Australian Labradoodle onderscheidt van de ‘gewone’ Labradoodle, is dat de Australian Labradoodle nauwelijks of niet verhaart, met name de hypoallergene vacht die overigens geurloos is.  Daardoor is het ook een geschikte hond voor mensen met allergiën, maar het is steeds aangewezen om dit even eerst uit te testen.

 

Bij de Australian Labradoodle komen er twee soorten vachten voor. De eerste vacht is een wolvacht ofwel curly vacht genoemd. Deze heeft krullende haren en lijkt eerder op de vacht van een poedel. De tweede vacht is een zogeheten fleecevacht. Deze vacht komt bij geen enkel ander hondenras voor en bestaat uit golvende krullen. De vacht is lekker zacht en vraagt net als de andere soort vacht het nodige onderhoud. Een wekelijkse borstelbeurt en een waterblazer zijn onmisbaar. Beide vachten moeten regelmatig geknipt worden. De vachtlengte moet ongeveer 10-15cm zijn, er mag geen ondervacht aanwezig zijn, dat wordt gezien als een fout.

 

De vacht van een Australian Labradoodle kan verschillende kleuren hebben:

wit, cream, abricot, cafe, rood, zilver, parchment, lavendel, parti, phantom, blue, chocolade en zwart.

Maar je bent nooit zeker dat ze hun kleur behouden, ALD's zijn zoals het dikwijls gezegd wordt echte toverballen. 

 

Verder zijn er drie maten van de Australian Labradoodle:

Miniatuur van 35-42cm met een gewicht van 7Kg-13Kg.

Medium van 43-52cm met een gewicht van 13Kg-20Kg.

Standaard van 53-63cm met een gewicht van 23Kg-30Kg.

 

De australian labradoodle zijn lieve energieke honden met een vrolijk karakter.

Het zijn echte familiehonden die bovendien uitstekend geschikt zijn om dienst te doen als therapiehond. Een Australian Labradoodle is erg vriendelijk en sociaal, aanhankelijk, opgewekt, energiek en bovendien dol op kinderen.  Bovendien is een Australian Labradoodle zeer intelligent, je kunt deze hond erg gemakkelijk trainen, voldoende goede geestelijk uitdaging geven is noodzakelijk. Het is ook aan te raden om met je hond naar de hondenschool te gaan, want net zoals kinderen hebben ze een goede opvoeding nodig om tot brave gezinshonden gevormd te worden.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb